top of page
Zoeken
Foto van schrijverdylan_sonofsea

Ademhaling onze levenskracht

Ongeveer 90% van de wereldbevolking ademt verkeerd. Hoe we ons voelen heeft een grote invloed op onze ademhaling. Door de ratrace raken we overprikkeld en maken we ons zorgen, zodat we te vaak in de actiestand zijn. We ademen alsof een leeuw altijd om de hoek staat: snel, via de borst en door de mond. Dit brengt ons in een continue fight-or-flight response en leidt tot chronische zuurstoftekort (hypoxie) wat niet zonder gevolgen blijft.


Een chronisch zuurstoftekort is nadelig en kan gevaarlijk zijn. Laat je adem je anker zijn. Ademhaling gaat verder dan je fysieke gezondheid. Het bepaalt hoe jij je voelt en welke gedachten je hebt. Het bepaalt je hele staat van zijn. Er is dan ook geen snellere manier om je staat van zijn en dus ook je denken en gedrag te veranderen dan je ademhaling.


Als we in actiestand gaan - na de zoveelste e-mail van je baas bijvoorbeeld- en het orthosympatisch zenuwstelsel (fight-or flight) schiet aan, verandert onze bloeddruk en gaan we onbewust sneller ademen. Die verhoogde ademfrequentie vertelt onze hypothalamus in de hersenen, die fungeert als stuurman, dat er gevaar om de hoek loert.


Ademhaling is dus de kortste weg naar fysiek en mentaal welzijn. Zo heb ik van bij de geboorte ongeveer een minuut zonder ademhaling gezeten, mijn mama heeft al bijna heel haar leven astma en ikzelf kreeg de diagnose slaapapneu in 2021.(Een slaapapneu is een medische term voor een ademstilstand tijdens de slaap gedurende tenminste 10 seconden) Deze heb ik zelf ook uitgetest en klopt niet maar wat wel klopt is dat ik al jaren met een chronische hyperventilatie zit op mijn adem(oppervlakkige ademhaling). Dus het oppervlakkige ademhalen vroeg mij om hier mee aan de slag te gaan. Sinds ik in 2022 mijn diploma kreeg als intermittent living coach kon ik gericht aan de slag met mezelf en ook mensen gaan begeleiden hierin. Lees hieronder mijn blog over de kracht van onze ademhaling.


Ademhalen doe je voortdurend en gaat bovendien vanzelf. De ene keer adem je langzaam de andere keer snel. Het tempo varieert op basis van fysieke en of mentale inspanning. Wanneer de ademhaling varieert op basis van mentale inspanning gebeurd dit vaak onbewust. Het is daarom goed om zo nu en dan eens stil te staan bij hoe je ademt. Het kan namelijk zo zijn dat je hoog in je ademhaling zit en snel ademt. Chronische stress in onze maatschappij is de grote boosdoener hiervan. De hoge en snelle ademhaling is dan een uiting van een toestand waarin er sprake is van veel mentale activiteit en je lichaam gespannen is. Het lichaam staat in een overlevingsmodus, waarbij het stresshormonen aanmaakt en je autonome zenuwstelsel vooral geactiveerd is. Sta je chronisch onder spanning dan kan je lichaam nog moeilijk tot rust komen en ontspannen. Er is onvoldoende mogelijkheid tot herstel, wat ervoor kan zorgen dat zowel de mentale als lichamelijke balans verstoord wordt. Een oppervlakkige en snelle ademhaling kan tot de volgende klachten leiden:



  • hoge bloeddruk

  • vermoeidheid

  • duizeligheid

  • slaapproblemen

  • spijsverteringsproblemen

  • angst

  • ‘vage’ lichamelijke klachten

Opvallend veel mensen hebben, zonder dat ze zich daar bewust van zijn, een te snelle of oppervlakkige ademhaling. Het is zonde als je daar niet bewust van bent, want de invloed van onze ademhaling op onze gezondheid is vele malen groter dan we beseffen. Ademhalen gaat dan wel automatisch, maar dat betekent niet dat je dat je niets aan de manier van ademhalen kan doen. Door oefeningen te doen en er eens af en toe op te letten is het mogelijk om de juiste manier van ademhalen aan te leren. 

Een goede ademhaling is de buikademhaling (lage ademhaling). Bij de buikademhaling maak je gebruik van het middenrif. Dit is een verschil met de borstademhaling (hoge ademhaling) die vaak ontstaat bij spanning. Bij de borstademhaling trekken de borstspieren samen, waardoor de borstkas omhoog en naar buiten wordt getrokken. Borstademhaling kost meer energie dan buikademhaling. Dit komt doordat je voor zowel het inademen als het uitademen spieren moet aanspannen. Bij de buikademhaling wordt het middenrif naar beneden getrokken waardoor de borstholte wordt vergroot. Bij deze manier van ademhalen zet je buik een beetje uit, omdat je organen naar voren worden gedrukt. Bij de buikademhaling wordt je gedwongen rustiger en voller te ademen. Er ontstaat ontspanning waardoor je ook meer contact maakt met je lichaam. Er wordt op deze manier ook meer zuurstof naar cellen in het lichaam vervoerd. Door de buikademhaling masseert het middenrif tevens je organen in je buik. De functie van organen verbetert, waardoor je je vitaler en energieker voelt. 

Een aantal voorbeelden van wat goed ademhalen voor jouw gezondheid kan betekenen:


  • verbetering van je immuunsysteem

  • vermindering van stress

  • verbetering van concentratievermogen

  • betere nachtrust

  • betere spijsvertering

  • lagere bloeddruk

  • beter omgaan met stress en spanning

  • beter in je vel

  • meer energie

  • verbetering geheugen


Sommige mensen zullen bij ademhalingsoefeningen een ‘zweverig’ beeld hebben. Dat is het echt niet. Het is heel concreet, kent een wetenschappelijke onderbouwing en jij kan het doen op de manier waarop het bij je past. 

Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om elke dag 20 minuten een ademhalingsoefening te doen en hier echt voor te gaan zitten of misschien doe je het 3 keer 5 minuten per dag. Je kan ook elke dag een paar momenten pakken waarop hoe stil staat bij de ademhaling. Zo krijg je een idee van hoe jij in de praktijk eigenlijk ademhaalt. En of je wellicht oppervlakkig aan het ademhalen bent; door gewoonte of omdat je gestresseerd bent. Wil je concrete ademhalingsoefeningen om mee aan de slag te gaan of graag een sessie in groep meemaken? Contacteer mij dan gerust :)



15 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page