Hoe komt het dat kwetsbaarheid nog steeds een taboe is? Hoe kunnen we dit allen meer omarmen en meer bewust van worden dat het een sterkte is en ongelofelijk veel moed voor vergt?
Graag beschrijf ik in mijn eerste blog de kracht van kwetsbaarheid en waarom het zo belangrijk en essentieel is om in elk domein je een beetje meer kwetsbaar opstellen je completer, authentieker en gelukkiger maakt.
''. Het is niet de criticus die telt, niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen.”
'' De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed, die zich kranig weert, die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is, die desondanks toch probeert iets te bereiken, die groot enthousiasme en grote toewijding kent, die zich helemaal geeft voor de goede zaak, die als het meezit, uiteindelijk de triomf van een grootse verrichting proeft, en die, als het tegenzit en als hij faalt, in elk geval grote moed heeft getoond..'' ~Theodore Roosevelt~
Mijn persoonlijk verhaal over kwetsbaarheid
Op de grond. Neergeslagen. Geen energie, wilskracht of zin. Oververmoeid van slaapproblemen, regelmatige hyperventilaties een gebroken hart door liefdesverdriet en geen perspectieven op de toekomst door jobverlies. Het overkwam mij allemaal in sneltempo. Net zoals veel mensen in deze razendsnelle wereld vol technologie, individualisme en prestatiedrang de essentie van ons menszijn wegblaast. Alles is in sneltempo geëvolueerd, maar de mens niet, we zijn ook zo anders en extreem comfortabel gaan leven dat het ons letterlijk chronisch ziek maakt.
Mezelf was ik volledig kwijt, had weinig mensen aan wie ik het kwijt kon en ik moest wel hulp vragen. Ik kon niet anders dan rust nemen voor en met mijn lichaam en ik kon mijn emoties niet meer tegenhouden en liet ze dan maar ten volle loop uitbarsten. Precies dat is wat ons mensen vaak ontbreekt, schaamte ervaren we om hulp te vragen maar we kunnen zelf zo makkelijk hulp geven. Het geeft ons voldoening maar we vergeten ons eigen welzijn.
Stap voor stap begon ik mijn weenbuien te aanvaarden en te omarmen, stap voor stap begon ik mijn woede-uitbarstingen te controleren en aan te pakken en stap voor stap begon ik eruit te komen door mijn verhaal te delen, verbinding te voelen en zo weer energie vrijkwam om te sporten en nieuwe dingen te proberen. Ik begon nieuwe dingen uit: begon workshops te volgen, deed 2 solo reizen, begon beter te slapen, liet me inspireren door een nieuwe levensstijl, begon me meer en meer te omringen met de juiste mensen, beluisterede meer podcasts, las meer boeken en las but not least begon meer self care en me-time momenten te integreren. Er werden kleine zaadjes geplant die later tot een mooie bloem zou leiden.
Ondertussen heb ik veel reizen gedaan, veel nieuwe ervaringen meegemaakt (eerste groepsreis ooit, eerste interactieve praktijk-theorieopleiding van zes dagen in de ardennen, drie workshops gegeven over mentale gezondheid en stap voor stap kwamen meer en meer 'juiste mensen' op mijn pad. Die mensen die mij inspireerden en omgekeerd, die mij energie geven en mij nieuwe inzichten mee gaven. Dankbaarheid en veel complimenten onderweg gaven mij altijd extra moed om te blijven doorzetten en te beseffen dat ik goed bezig was. Dat ik een gelukkiger mentaal en fysiek leven had en stap voor de stap de beste versie van mezelf aan het worden was en ook het beste in veel mensen naar boven haalde.
Ontstaan en doorbraak kwetsbaarheid
Hoewel Theodore Roosevelt Brené Brown al een eeuw voor was, is zij toch bij uitstek de doorbreker en grondlegger van kwetsbaarheid. Twintig jaar heeft ze studies gedaan naar schaamte, moed, empathie en verrassing, kwetsbaarheid. Behoorlijke taboe onderwerpen in een wereld waarin prestatiedrang, individualisme, onafhankelijkheid en vooral veel schoonheidsidealen de kop opsteken. Nochtans genoeg studies die aantonen dat verbondenheid ofwel erbij horen een basisbehoefte is. Een voorbeeld van de drie type kinderen uit het boek 'patronen doorbreken' is de verdrietige kindmodus, dit kind en uiteraard volwassene want die moet dat deeltje trauma verwerken of te zien evolueren naar het gelukkige kindmodus voelt zich heel vaak uitgesloten. Het gevoel hebben van er niet bij te horen maakt ons mentaal ziek, we krijgen geen bevestiging, we isoleren ons zelf wat tot depressies en zoveel meer leidt. Het streven naar onafhankelijkheid en perfectionisme is iets dat ons allemaal wordt opgelegd en de norm is van de maatschappij net als zo vaak en veel mogelijk gepromoot wordt om extravert te zijn, te worden. Als je daar niet inpast, dan val je af.
Als laatste: Schaamte iets is wat we allemaal regelmatig meemaken en misschien wel het grote taboe aller tijden is. Schaamte maakt onze dromen kapot, schaamte zorgt ervoor dat onze creativiteit verloren gaat en schaamte brengt ons verder dan dichter bij elkaar, althans de manier we allemaal reageren op schaamte. Want schaamte is de negatieve, duistere emotie die de kop in moet worden gedrukt, dat men moet zien te vermijden en vooral niet over mag spreken. Nochtans erover spreken en beter reageren op onze schaamte momenten zorgt er net voor dat je van schaamte kan leren, groeien en het gevoel geeft dat je er niet alleen voor staat. Want schaamte overkomt ons allemaal. Als je niet kan spreken over je schaamte, je schaamte niet kan omarmen, kan je je ook niet kwetsbaar opstellen. Schaamte is het begin van kwetsbaarheid.
Je kwetsbaar opstellen wilt volgens veel mensen nog steeds zeggen dat je je zwak opstelt en jezelf in een positie brengt waarin anderen je kunnen kwetsen. Hoewel men vergeet hoeveel moed het juist vergt om je ware emoties, gevoel te laten uitspreken. Om je angsten aan te gaan in plaats van ervan weg te lopen, om je mening te geven zonder rekening te houden met wat anderen van je denken, om voor jezelf op te komen, om je ware gelaat te tonen zonder je beter te moeten voordoen. Om je signalen van je geest en lichaam te respecteren en te gehoorzamen en zelfs bij een wekelijkse traditie een avondje drinken met de vrienden nee zegt omdat je mentaal en fysiek uitgeput bent. Om jezelf op de eerste plaats te zetten en niet eerst de ander. Want die ander houdt ook geen rekening met jou en is enkel met zichzelf bezig. Als je aan people pleasen doet op regelmatige basis verdring je de signalen wat op langere termijn leidt tot uitputting, burn-outs, depressies en daarbijbehorende lichamelijke klachten.
Wees je ervan bewust dat er verschillende mensen zijn die reageren op je kwetsbaarheid. Je hebt eerst en vooral de helers. Dat is de meest dankbare groep, zij stellen zichzelf kwetsbaar op, luisteren naar jou zonder oordeel en omarmen jou kwetsbaarheid als moed en sterkte. De tweede groep zijn de neutralen, die reageren onverschillig op kwetsbaarheid. Zij gunnen jou niet het slechtste toe maar liggen niet wakker van jou en je kwetsbaarheid. Ze denken vaak: ach ze doen maar. Dan ehb je de laatste en gevaarlijke groep: De wolven. Die groep ruikt bloedt en valt aan, benadert jou persoonlijk op een negatieve manier als jij jou kwetsbaar opstelt en haalt je neer. Ze hebben zelf veel onzekerheden, twijfels, angst en stelen zich niet kwetsbaar op omdat ze de overtuiging hebben dat dit een zwakte is en dat dit niet hoort in een maatschappij. Bij die mensen kan je niets goed doen, stel je dus niet te vaak kwetsbaar op bij die groep en als het dan toch eens gebeurt weet dan dat het probleem bij hen ligt en niet bij jou en zij nog een lange weg te gaan hebben.
Word meer kwetsbaar stap voor stap en merk dat in het kleinste verschil de grootste verandering zit.
Hieronder een gericht actieplan om kwetsbaarheid aan te pakken en stap voor stap in jouw leven en in jouw omgeving te integreren.
1. Leer je zogenaamde ‘duistere, donkere’ emoties(boosheid, irritatie, schaamte, verdriet..) toe en neem de tijd om ze te verwerken en er een positieve emotie van te maken. Zoals liefde, verbinding, creativiteit en erkenning.
2. Leer je emoties positief en negatief te erkennen, ermee te leven en vooral te delen met je dichte omgeving die ook een open mindset heeft en de moeite doen om zich kwetsbaar op te stellen. Dit zorgt voor heling, verbinding en diepere connecties met mensen.
3. Sluit groepen uit die jou ware, authentieke ik niet appreciëren en accepteren. Hiermee bereik je niets. Op het eind van de dag moet je met jouw lichaam, ziel en hart leven en gaan slapen. Stop met jezelf af te keuren en te people pleasen
4. Brokkel je strategie, facade(masker rond je ware zelf) stap voor stap af. Je lichamelijke symptomen, emoties onderdrukken omdat je denkt dat dit zwak is leidt tot depressies, burn-outs etcetera. Je maakt het dus eigenlijk erger en betaalt vroeg of laat de prijs hiervoor.
5. Door je kwetsbaar op te stellen word je gelukkiger, gezonder en veel completer als mens. Vroeg of laat trek je de juiste mensen aan die hier mee in gaan. Dit zijn geen oppervlakkige maar net zeer waardevolle nieuwe vriendschappen!!!
6. Nu en dan eens niet kwetsbaar opstellen geeft ook voordelen zoals bijvoorbeeld bij een presentatie waar je super veel stress voor hebt of een sollicitatie voor een toekomstige werkgever. Hiernaast ook bij ‘wolven’ m.a.w. mensen die fixed minded zijn en die je amper kent heeft dit ook voordelen om te doen.
7. Kom op voor jezelf, deel je verhaal/wonden/kwetsbaarheden en merk dat je een beter leven zal leiden. In het begin is het moeilijk maar je wordt beloond en zwaar!
8. Plaats een verhaal(is weg na 24uur dus ideaal als begin want het verdwijnt toch weer) op instagram waarin je iets kleins/groots kwetsbaars deelt van jezelf=> enorm krachtig dat je dit doet/kan.
9. Plaats een bericht op instagram waarin je iets kleins/groots kwetsbaars deelt van jezelf=> enorm krachtig dat je dit doet/kan.
10. Probeer stap voor stap bij dierbaren iets kwetsbaars te delen over jezelf en zie hoe ze hier op reageren(positief, negatief of neutraal)
11. Maak je dierbaren/dichte omgeving warm om zich ook kwetsbaar op te stellen en leg ze de prachtige voordelen ervan uit.
12. Schijf jezelf een brief waarin je beschrijft wie je echt bent, waar je naartoe wilt en waarin je luistert naar je lichaam en geest zonder rekening te houden met de mening/oordeel van anderen. Bekijk deze brief en lees ze opnieuw iedere keer dat je het moeilijk hebt. Vergeet echter niet dat moeilijke/’slechte’ dagen waarin je niet goed voelt in je vel erbij horen, noodzakelijk zijn en een leerproces om de goede dagen nog beter te maken en de andere slechte dagen beter te doorstaan. Een slecht begin van de dag is niet een slechte dag. Begin gewoon later opnieuw en doe iets waar je gelukkig van wordt.
13. Lees podcast/boeken over zelfontwikkeling, kwetsbaarheid, eenzaamheid, liefdesverdriet, patronen herkennen, innerlijk kind.. en merk dat je door de confrontatie met jezelf aan te gaan de beste, meest complete en meest gelukkige versie van jezelf wordt.
14. Je staat er niet alleen voor. Iedereen heeft zijn verhaal, littekens en wonden. Ga er samen door en vindt verbinding in elkaars kwetsbaarheid.
Comments