Het ultimatum van het leven. Geluk of toch gelukkig zijn. We willen allemaal gelukkig zijn en dat alles goed gaat en geen tegenslag ervaren en we hebben daar alles voor over om dat te bereiken. Toch verwarren we een paar begrippen omtrent geluk. Er bestaat dus veel verwarring rond het begrip geluk. Zo verwarren veel mensen gelukkig zijn met gelukkige momenten. Verder ook denken we dat materialistische zaken of 'genot' hetzelfde betekent als geluk of gelukkig zijn en dan heb ik het nog niet over die frustrerende zoektocht naar geluk vinden, altijd maar onderweg te zijn naar later, de toekomst om er daar achter te komen dat we helemaal niet gelukkig zijn.
Waarom willen we gelukkig zijn? Wat over het algemeen geweten is over gelukkige mensen is dat ze over het algemeen meer energie hebben, vriendelijker zijn, meer en beter slapen, meer positievere emoties ervaren, beter met tegenslagen om kunnen. Last but not least zijn we ook gezonder en leven we langer. Ongelukkigere mensen slapen slechter, hebben weinig energie, isoleren zich vaker van de buitenwereld, hebben stemmingswisselingen, eten ongezonder, bewegen minder en kunnen heel moeilijk om met tegenslagen. Het is zelf zodanig erg dat velen als ze dan gelukkige momenten ervaren er minder van genieten omdat ze gewoon zijn van ongelukkig te zijn en denken dat er iets heel ergs gebeurd achterna waardoor ze niet van het momentum kunnen genieten.
Dit is dus de reden van het ultimatum. Klinkt fantastisch. We willen dit allemaal nastreven, maar waarom frustreren we ons dan tijdens de zoektocht naar geluk? Gelukkig zijn is een periode op langere termijn waarbij we overwegend positieve emoties ervaren, gezond zijn, veel energie hebben en waarbij we tegenslagen relativeren. Het gaat hem dus over korte en lange termijn. Zo komen we ook ineens uit op het begrip GENOT.
Genot is de illusie waarbij mensen denken gelukkig te zijn maar telkens ontwakenen met een stevige kater in de realiteit van ongelukkig zijn door hun constante ontsnapping aan de realiteit. Het constant streven naar dopamineshots (gelukshormoon) om ons kortstondig beter te voelen, maakt ons nog niet gelukkig. Het is vaak een afleiding of ontsnapping om niet onze echte problemen die ons ongelukkig maken, aan te pakken. Het is ook ergens te begrijpen en menselijk. Vaak hebben we de energie niet meer om ze aan te pakken. Toch is het nooit te laat om het tij te keren en gelukkig te worden. Maar dan moeten we alle stoppen met zoeken naar geluk. Want zoeken is voortvluchtig, kunnen we niet vastpakken en laat ons niet toe te leven en te genieten van het nu. Geluk is er hier en nu, kan je zien, voelen, ruiken en vastpakken. Gemiddeld gezien zeggen velen van ons constant: 'en dan' zal ik gelukkig zijn. Maar mensen die niet in staat zijn om in het hier en nu te ontspannen, te genieten en met volle aandacht aanwezig zijn, die blijven keer op keer teleurgesteld worden. Is dat makkelijk? Neen, anders hadden we geen depressies en overal gelukkig mensen. Opnieuw is hier geen quick fix voor en dat is opnieuw het verhaal van out of comfortzone.
Wij mensen willen direct resultaat zien en geen gigantische inspanningen ervoor leveren en grijpen daarom vaak naar ongezonde eetgewoontes, drank, drugs, extreme kortstondige kicks. De weg van het escapisme, de weg van de vicieuze cirkel waarbij we keer op keer dieper worden ingeduwd. Maar kan je het ons kwalijk nemen? Neen. Het is ons opgelegd om te genieten en te leven constant in de comfort zone, om regelmatig uit te gaan, te drinken, veel te eten. Zaken als naar buiten gaan, je kwetsbaar opstellen, investeren in zelfzorg, geluk in het hier en nu ervaren, de koude en de hitte gaan trotseren, regelmatig zonlicht op de huid hebben, anders en beter ademhalen, gezonder eten, meer bewegen. Hier op worden we nog steeds beoordeeld. Het is op dat vlak een beetje een enge, gekke wereld geworden in mijn beleving. Alle zaken die ons ooit sterk, weerbaar en mens maakten zijn nu een spotterige ver van bed show geworden. Time to change. Gelukkig zijn er fundamenten die hier en daar worden gelegd naar een betere, gezondere, gelukkigere toekomst.
Gelukkig worden betekent tijd investeren in jezelf, zorg dragen voor jezelf maar ook de zaken rondom je heen anders gaan bekijken, appreciëren. Gelukkig worden betekent meer genieten van zaken die je graag doet, zoals creatief aan de slag gaan, je huis opnieuw verven, gaan sporten. Nu zie ik je al denken? Ja maar dat is streven naar gelukkige momenten, dat gaat je toch niet gelukkig maken als mens op langere termijn? Klopt, maar door dit op regelmatige basis te doen wordt het wel een routine en dan kan je wel gelukkig worden. Iemand die diep op de grond heeft gelegen, veel tegenslagen heeft gekend, heel ongelukkig is geweest voor een bepaalde tijd, zal vroeg of laat beseffen dat het zo niet verder kan. Je zal er alles aan doen om deze opgesomde zaken te integreren en gelukkig te worden. Het leven is gewoonweg te kort om constant te zeuren over dingen waar je geen invloed op kunt uitoefenen, of om ongelukkig je werk te doen en zoveel meer.
Comments